Friday, July 01, 2005

Kysymys Heidille

Eilisen Hesarin taloussivuilla oli juttu ”Muotoilu lisää yritysten kasvua ja kilpailukykyä”. Sen mukaan muotoiluun panostavien yritysten myynti ja viennin osuus tuotannosta kasvavat nopeammin kuin niillä, jotka eivät kiinnitä muotoiluun huomiota. Jutussa tutkijat Martti Nyberg ja Maarit Lindström ”käsittävät muotoilun laajasti tuotantoprosesseihin ja lopputuotteisiin vaikuttavaksi tekijäksi. Se kattaa kaikki tuotteen vaiheet suunnittelusta markkinointiin.” Tän kummemmin muotoilun käsitettä selitetä, paitsi että ”Palveluyrityksissä muotoilu liittyy useimmiten tapaan kommunikoida asiakkaiden kanssa. Keinoja ovat esimerkiksi vähittäiskauppojen myymäläratkaisut.” Heidi, kerropa mulle, jos ja kun ehdit, mitä tää ”muotoilu laajasti käsitettynä” oikein on? Voin itse kuvitella vaikka mitä, mutta en tiedä mitä muut sillä tarkoittavat. Siis: mitä kaikkea muuta kuin itse tuotteen muotoilua se voi merkitä? Kuinka laajasti se oikein käsitetään - onko muu muotoilu pakkausten, myymälöiden, mainonnan ym muotoilua vai jotain vielä korkealentoisempaa?

Uteliaisuuttani kyselen.

Olen muuten tänään iltasella lähdössä viikoksi mökille itsekseni. Pitää selvitellä päätä. Tää muotoilujuttu vaivaa niin pirusti... ehe.

3 comments:

Anonymous said...

Koska kysymys oli Heidille, mun täytyy tietenkin heittää maustetta sekaan täs vaiheessa: musta sä puhuit tuossa loppupuolella jo enemmän brändäyksestä kuin designista.

Siitä samalla lisäkyssäri Heidille: tuntuuko susta samalta, ja onko noiden ero sitte kuitenkaan muuta kuin veteen siirretty hiiva?

S

Janne Toivoniemi said...

Anteeksi, että minäkään en ole Heidi, mutta vastaan omasta puolestani silti. Tässä taitaa nimittäin olla kyseessä jutun kirjoittaneen toimittajan käännöskukkanen. Englanninkielen "design" on huomattavasti laajempi käsite kuin suomenkielen sana "muotoilu". Sana "suunnittelu" taitaa olla vähän lähempänä sitä, mikä tässä kohden voisi tulla kysymykseen.

Varsinkin brändäyksen kohdalla sana "muotoilu" tuo toimintaa aika teknisen ja formaalin kaiun, jota se ei itse asiassa ole (tai ei ainakaan pitäisi olla). Eli itse muotoilisin otsikon uusiksi ilman sanaa "muotoilu", mutta nyt ei ole inspiraatiota keksiä parempaa ...

Anu Välitalo said...

hyvin vastattu heidi. tosta vois jatkaa, mutta mun on nyt pakattava laukut. pitäkäähän typyt typoa yllä. niinkuin vain te osaatte.

hm, ei kai kukaan edes huomaisi vaikken ilmoittaisi reissustani mitään, kun mulla muutenkin on useamman päivän bloggaustaukoja ehtimiseen.