Tuesday, November 30, 2004

Apple-kaupan katsaus

Menin vasta-avattuun Apple-kauppaan aika kovin odotuksin. Kyseessähän on kuulemma benchmark vähän joka rintamalla. Liiketila viimeisimmästä huudosta vähän edellä ja tuotteet parasta mitä teollinen muotoilu kulutuselektroniikasta saa aikaiseksi. Jos noin todella on, niin aika alamittaiseen tyydytään. Liiketilassa on pirusti pintaa, joka näyttää pahalta vähänkin epäsiistinä ja koska tuvassa oli väkeä ns. helvetisti, paikat olivat paskaisina. Ihmisistä huolimatta kauppa onnistui olemaan kolkko - johtuu varmaan valoista - siis jonkinlainen riisuttu, likainen Ikea. Hauska nähdä että skandinaavinen vaalea puu on edelleen pop, mutta ugria alkaa vaihteeksi tympiä. Kaupassa ideana on kierrellä kahdessa kerroksessa pöytiä, joissa tarjolla oli joko ihmisiä ja palvelua tai setti Apple-tuotteita. Toi näytti toimivan, paitsi että tietysti niille laitteille joista sattui olemaan kiinnostunut joutui jonottamaan ja että niille palvelupöydille ei juuri ollut jonoa ja osa kenotti tyhjillään. Avuliaita myyjiä riitti kiitettävästi, mutta sanonpahan senkin ettei enää ole varsinaisesti cool vaatettaa henkilökunta kokomustiin.
Itse tuotteiden muotoilu oli järkytys, varsinkin yläkerran erilaiset kaiutin/vahvistin-versiot. Laitteiden kuoret olivat järjestään halpaa metalliverkkoa ja valmiiksi käytetynnäköistä, epämääräisen tahmaista muovia. Lisäksi näytti kuin kaikki osat eivät ihan sopisi kohdalleen. Ei, en käsitä. Siis sitä, että Apple edustaa high-end muotoilua näillä tuotteilla. Helvetti, huippumuotoilu ei tarkoita sitä, että osataan katsoa miten insinöörit Nasalla ratkovat käytännön estetiikkaa. Tai ainakaan sen ei pitäisi tarkoittaa sitä.
Ei kuitenkaan pidä ymmärtää väärin: menin katsomaan miltä live-iBook tuntuu ja paljonko maksaa. Tulin tulokseen että ibook on saatava, mutta sen voi ostaa kotoa käsin, koska maksaa näköjään saman täällä ja siellä. Kevyt ja kaunis, toimiikin kuulemma. Se riittää erinomaisen hyvin, mutta mistään huippumuotoilusta ei kannata puhua, ei edes iBookin yhteydessä. On meidän ongelmamme, jos paras helposti tarjolla oleva on korkeintaan hyvää keskitasoa.

No comments: