Saturday, August 27, 2005

Tangatta tangolla

Minua kysyttiin mukaan Gentlemen's Clubille jossa tänä iltana naiset strippaa naisille (miehiä ei päästetä sisään). Vaikka joku tässä onkin hieman kiehtovaa ja erityisesti uteliaisuutta herättävää, päätin että en mene paikan päälle. Pääsyyni on feministinen ja perustuu näkemykseen, että useammin kun ei stripteasetanssija (vai kuuluuko sanoa eksoottinen tanssija) tekee työtä pakon sanelemana, ja mieluummin tekisi jotain muuta jos se olisi mahdollista. Mutta, sattumoisin tiedän, osa niistäkin naisista jotka sinne tänään yleisöksi menee on feministejä. Olenko missannut jotain? Joko vannoutunut feministinkin osaa mainiosti hyväksikäyttää muita naisia, tai sitten strippaamisessa ei ole ollenkaan kysymys hyväksikäytöstä.

Ja vaikka asetelma ei liene niin, että tänään vanhan Neuvostoliiton alueen heteronaiset riisuuntuvat suomalaisille lesboille, en oikein osaa kuvitella miten päin siellä pitäisi olla. Strippi-klubilla olisi kai typerää lymytä pimeimmässä nurkassa tirkistelemässä, mutta pitäisikö minun sitten muka bailata tangon vieressä ja tunkea seteleitä jonkun tangoihin? Eikä minua ollenkaan kiihota ajatus että kukaan, mies tai nainen, ketkuttaa takapuoltaan naamani edessä vain koska se kuuluu hänen toimenkuvaansa ja koska minä olen maksanut kymmenen euron pääsymaksun.

Mutta tämän tyyppinen teemailta onkin käsittääkseni aivan uutta Suomessa, ehkä minäkin kokemattomana olen hämmentynyt vain ajatuksen uutuutta. Saa nähdä tuleeko 'naiset strippaa naisille' -illoista yleisempiä ja kuinka paljon ja minkälaista yleisöä ne tavoittaa.

11 comments:

Raisa said...

Call me oldfashioned mutta en pidä strippaamista harmittomana viihteenä vaan vallankäyttönä jossa on kielteisiä piirteitä. Mikään vääryys ei muutu hyväksyttäväksi vaihtamalla sukupuolet päinvastaisiksi (esimerkiksi puolisoaan pahoinpitelevät naiset). Kuvaamasi kuulostaa siis aika vastenmieliseltä.

Leena said...

Juuri vallankäytön ajatuksen takia minua ei kiihotakaan ajatus stripparista tanssimassa sylissäni. Minun maailmassani kaikki eroottinen perustuu molemminpuoliseen vapaaehtoisuuteen.

Saanen myöhemmin kulla tutultani minkälaista se meininki paikanpäällä oli. Saas nähdä...

zache_ said...

Hmm, harmi kun et mennyt olisi ollut mielenkiintoista kuulla mitä siellä oli.

Olen itse kertaalleen käynyt tissibaarissa ja kieltämättä oli häiritsevää se kyyninen seteleitä pöksyyn niin söötti tytskä tulee pyörittämään persettään sylkkyyn meininki.

Mutta jos siitä jätetään tuota pois ja homma on enemmän performanssiluonteista niin mikä jottei. En nyt näe, että vaatteiden määrä tanssiessa mitenkään määrittäisi naisen arvoa ja luulen että naistenkin mielestä kaunis alaston nainen tanssiessa on esteettisesti kaunista katseltavaa (ja vastaavasti pohtia millaista olisi itse tanssia siinä yleisön edessä(?))

Kuriositeettina niin joskus aikaisemmin olin ollut menossa myös tissibaariin, kun eräs vasemmistotytskä halusi näyttää sellaisen toisille tyttövaihtareille. No se tissibaari oli kiinni mutta olin hämmentynyt.. samoin kaverin tyttis on käynyt kavereineen paikallissessa tissibaarissa useampaan otteeseen joten eit kait se sitten niin harvinaista ole, että tytöt käy niissä.

Leena said...

Niin, varmasti jonkin verran naisia on aina käynyt 'tissibaareissa'. Itselleni herää seuraavaksi kysymys, että miten paikan miesasiakkaat suhtautuvat naisasiakkaisiin kun pornokaupoissakin asioiva nainen joutuu toisinaan sietämään inhottavaa tuijottelua.

Naispuolinen tuttu kertoi käyneensä L.A.:ssa strippiklubilla koska kaikki mieskollegansa (SIGGRAPH-konffasta :) sinne halusivat, ja hän meni mukaan ihan äijien kiusaksi. He yrittivät häntä estellä mutta joutuivat lopulta suostumaan. Tanssijat olivat innoissaan hänen sylissään yrittäen selvittää onko kyseessä hetero vai lesbo, ja baarin miehet siitä näystä todella innossaan. Paikka oli niin miehille suunnattu, että siellä ei edes ollut naistenvessaa.

Kutri said...

On strippaamista ja strippaamista. Apaattiset venäläistytöt ketkuttamassa jossain luolassa itseään vain saadakseen myytyä myöhemmin muita palveluita on hieman eri asia kuin ammattitaitoiset ja työstään ylpeät ja kilpailuihin osallistuvat stripparit esiintymässä sen tyyppisissä tilaisuuksissa, kuin miltä esim. toi mainitsemasi tilaisuus vaikutti.

Jotkut nimittäin voivat saada ihan oikeasti kicksejä päästessään strippaamaan muille (jolloin vastavuoroisuus täyttyy, koska strippaus ilman yleisöä ei tunnu heistä samalta).

Vertaisin noita strippaamisesta aidosti diggaavia tyyppejä s/m-näytöksiä vetäviin tyyppeihin tai sirkusakrobaatteihin. Ja kyllä, tunnen henkilökohtaisesti sellaisia ja katson mielelläni heidän esiintymistään.

Kutri said...

Siis tunnen henkilökohtaisesti esiintymisestä nauttivia strippareita ja pidän heidän esityksistään. Ja jos nyt tarkkoja ollaan, niin kumpi käyttää vapaaehtoisen strippauksen ollessa kyseessä enemmän valtaa -- se, joka nauttii esiintymisestään ja saa kuolaavat äijät maksamaan siitä hänelle vieläpä rahaa vai se, jota kuolataan?

Leena said...

Hyvä kun toit tämänkin puolen asiasta esille. Nyt kun vielä jotenkin voisi erottaa ne uhrit niistä jotka esiintyvät vapaan vallinnan tehneinä.

Kutri said...

No jo esiintymispaikan perusteella voi päätellä aika lailla. Esim. Seksimessuilla jne. esiintyvät ovat yleensä niitä esiintymisestä nauttivia ammattilaisia. Joo, hekin saattavat esiintyä noilla hämyklubeillakin, mutta sielläkin näkee yleensä asenteesta millä mielellä ja motiiveilla on lähdetty esiintymään. Ammattilaisten esitykset ovat poikkeuksetta myös kekseliäämpiä ja akrobaattisempia kuin pelkästä rahasta esiintyvien.

Anonymous said...

Tommosia naisille suunnattuja strippausiltoja on ollut helsingissä aiemminkin. Itse osallistuin yhteen katsojan ominaisuudessa joskus vuonna 93 tai 94 ravintola Nightingalessa. Silloin ainakin tilanne oli juuri niin vaivaannuttava ja stereotyyppinen kuin kuvailit. Samat naiset, jotka yleensä tanssivat kyseisessä paikassa keskivertomiesyleisölle, strippasivat nyt naisille. Tuli paha mieli, sekä heidän, että meidän puolesta. Esityksestä puuttui eroottisuus, joka taas johtui siitä, että naiset vain "tekivät työtään". Olen kyllä sittemmin nähnyt erilaisiakin strippaus- tai tanssiesityksiä, voimakkaita, hauskoja ja eroottisia. Minkähänlainen tämä kyseinen nyt sitten oli?

kallion kata said...

totaa..mun ystäväpiirissä on kolme stripparia ja kaksi dominaa ja heistä jokainen tekee työtä vapaaehtoisesti mm.kyseisellä clubilla,että sekaan vaan.Ihania ihmisiä kaikki,tosin en itse kiihotu lavan edessä pyllistelystä,mutta verhon takana sitäkin enemmän,etenkin kun tyttöystäväni tulee lavalta.:)

Leena said...

oletpas sinä Kata itsellesi seuraa löytänyt :D