Sunday, September 11, 2005

Pomppivia naisia


Maikkarilla menee taas uusi surkea realitysarja. "Kaunotar ja Nörtti" tuubassa niputetaan nörttipoikia ja kauniita naisia pareiksi ratkomaan kilpailutehtäviä joiden tarkoitus on lähinnä osoittaa naisten (ja koko naissukupuolen) bimbous ja miesten asiantuntijuus. Kilpailuun onkin valittu mitä ilmeisemmin naisia jotka kärsivät mm. lukihäiriöistä ja totaalisen heikosta matikkapäästä. Homma haiskahtaa pahasti samalta vanhalta propagandalta jossa naisen tehtävä on olla nätti ja mies hoitaa ajattelun. Miehet tituleerataan tyyliin tietoliikenneasiantuntija tai tietokonenero ja naiset on promotyttöjä ja missikandidaatteja. Kas kun sattuikin niin hassusti että tuottajat eivät hommanneet tähän sarjaan älykkäitä ja koulutettuja naisia ja jotain lihaksikkaita, aivottomia rantapoikia.

Uusin yläkuva on saanut jo pari nimeäkin: "Pomppiva Kerttu" ja "Elli Paternosterissa". Ei mikään syrjäkylän missikandidaatti vaan niin paljon enemmän.

6 comments:

zache_ said...

Sä katot ohjelmaa joka on nimeltään 'kaunotar' ja 'nörtti' ja ihmettelet miksi siinä on sitä mitä nimessä luvataan?... tai saakeli minä katkerana valitan että missä on karvaiset gnu-hipit ja siinä on vaan tuollaisia rantapoikia. No onneksi minulla ei ole telkkaria niin ei tartte katsella.

Leena said...

joo, "viran puolesta" yritän katsoa ainakin jakson verran jokaista näistä reality sarjoista, tätä kestin puolen jakson verran. Äskettäin alkanutta suomalaista bigbrotheria en ole useista yrityksistäni huolimatta kyennyt katsomaan yhteensä kuin noin minuutin. ihan karmeeta.

karvaiset hipit voisikin olla ihan virkistävä show.

heidi said...

Eiks reality-tv ole formaattina kilpailu? Varmaan loppuisi katsojapololta prosessointitehot äkkiä kesken jos pitäisi vastakkainasetella muita kuin stereotyyppisiä palikoita.

Leena said...

Yleensä realityt on nimenomaan kilpailuja. Tosin läheltä liippaava lajityyppi seuraa joidenkin julkkisten elämää ikään kuin kamerat vain tarkkailisivat tilannetta puolueettomina, mutta nehän on käsikirjoitettu pirun tarkkaan ja näyteltykin ainakin osittain, esim. Osbournes ja Newlyweds. Sitten on realityn määritelmään uppoavia sarjoja joissa jollekin tavikselle järjesteään joku tempaus, sen lookki muutetaan tai koti rempataan, henkilö tavallaan kilvoittelee itsensä kanssa.

Yhtäkaikki sarjojen tavikset on aina stereotyypitetty yksinkertaisiin kategorioihin. Paljon kilpailijoita sisältävissä sarjoissa, mukaan valitut on syynätty psykologisten profiilien läpi, ja sopivasti kuvaamalla ja leikkaamalla ihmisistä on helppo tuottaa kuva joka tukee sitä stereotyyppiä johon heidät on "castattu". jokaisesta sarjasta voi erottaa alfauroksen, kaunottaren, ja "Louhi Pohjan-akan" jne. jenkkisarjoissa on aina joku sovinisti punaniska, ja eri yhteiskuntaluokista yritetään rakentaa jotain pienoisyhteiskuntaa esim. Survivorissa.

Tämäntyyppiset ohjelmat uponnee samantyyppiseen katsojakuntaan kuin saippuaoopperatkin. Palikoiden todellakin pitää olla aika helposti tunnistettavia.

Marjut said...

No, mitäs tykkäsit Machojahdista? ;-)

Leena said...

Eeek älä edes mainitse sitä!
:D