Sunday, September 18, 2005

Hillitön tyylitaju

Tämä nyt jotenkin liittyy tuohon Leenan kasari-meninkiin, ehkä. Värkkään esittelyä yhdestä artikkelista, jossa käsitellään suunnittelua (design) ja pohdiskellaan mitä se on ja mitä siitä pitäisi ajatella, miten kehittää ja mistä designaamisessa on kyse. Ihan hauska tieteenfilosofinen kirjoitus, mutta kävi hämäämään, että kaikki esimerkit suunnitelusta ammattina koskevat insinöörejä ja arkkitehteja. Myös kurssia pitävä maikka on HCI-insinööri, jonka tutkimusaiheena on 'design-ajattelu'. Etsinkin sitten keinoa, jolla jotenkin kädestä pitäen ehdottaa, että muotoilija on a) olemassa b) eri juttu kuin insinööri tai arkkitehti. Tai vaikka ei olisikaan (olemassa ja erilainen), olemattomuutta ei pitäisi olettaa, eikö vaan? Lykkäsi artikkeli-esittelyyn alla olevan kuvan. Minusta se ei ole insinööri eikä arkkitehti. Kuva on ensimmäinen slide sarjassa, jossa haeskelen Taik-muotoilijaa kuvaavia piirteitä, ihan vain innostaakseni kurssin opettajaa, siis sellaisia suunnittelun piirteitä, joita artikkelissa ei huomioida.

2 comments:

Leena said...

Siinäpä sinulla kirjoitustehtävä.

Tuo kuvan Erkkipetteri Korsosta tuntuu sanovan: te ette tunnistaisi muotoilijaa vaikka se tulis ja löis avokämmenellä poskelle.

tai... emmätiä

heidi said...

He he, totta. Mä kyllä ajan takaa sitä, että inssi-maikkakin huomaisi, että sen symppaamien artikkeleiden suunnittelijakuva on liian sisäsiisti.
Mun ei varsinaisesti tarvitse kirjoittaa artikkelista, vaan esittelyt tehdään powerpointeilla. Vähän tuntuu siltä, että maikka on hämillään, kun se ajatteli, että se esittelee meille design-ajattelua, ja nyt kurssilaiset eivät osta sen ideaa suunnittelusta juuri ollenkaan, vaikka siis ollaan teollisella muotoilulla, eli mitään hirveän taiteellista menoa ei kurssiaisetkaan korosta. Nää on näitä...