Olen testannut kolmen suuren vaalikoneet, eli YLEn, almamedian ja Hesarin. Muistelen, että vielä edellisissä eduskunta- ja EU-vaaleissa minulle varsin onnistuneesti tarjottiin tyyppejä juuri siitä puolueesta jonka koen olevan lähimpänä omaa ideologiaani. Nyt on mennyt jotain pieleen.
Kaikissa kolmessa koneessa on todella paljon samoja kysymyksiä, lapset, vanhukset, liikenne ja terveys… Siinäkö on politiikan suuri arki? Oma arkeni taas on sen verran suppea tästä näkökulmasta, että vastaaminen on vaikeaa: onko koululaisten iltapäivähoito hyvin järjestetty? En tiedä, en ole niin läisessä suhteessa koululaisiin, tunnen niitä vain pari ja tapaan hietä harvoin. Onko vanhusten huolto hyvin järjestetty? Ei aavistustakaan. Isovanhempieni kuoltua en tunne läheisesti yhtään vanhusta. Muitakin esimerkkejä löytyy teemoista jotka ei osu lähellekkään elämääni( ainakaan toistaiseksi). Olisihan vastapainoksi voitu räätälöidä yksi kysymys myös yksinasuville aikuisille sinkuille.
Olen siis joutunut vastaamaan moneen kysymykseen EOS. Se on ehkä osasyy siihen, että näissä vaaleissa vaalikoneiden tarjoamat ehdokkaat ovat täysin vääriä tyyppejä täysin vääristä puolueista. Samaa valittaa myös SaraG. Hesarin kone tarjoaa myös lähimpänä olevan puolueen, minulle tuli ykkösenä SKP ja lähellä hyvänä kakkosen RKP. HAH! Miten ne kaksi voi olla toisiaan lähellä ja miten minä muka olen kumpaakaan lähellä?
Toinen ja suurempi osaselitys huonoihin tuloksiin voisi olla se, että kunnallisvaaleissa on ehdokkaina paljon kaiken maailman outoa hiippareita ja säätäjiä jotka eivät itsekkään ole kovin hyvin selvillä politiikan kokonaiskentästä ja valitsemansa puolueen linjauksista versus EU- ja eduskuntavaalien ehdokkaat joista suurempi osa on jo vähän ammattimaisempia poliitokkoja ja ovat jo seulotuneet puolueidensa sisäisestä ehdokasasettelusta.
Ehdokkaiden kokemattomuus ehkä synnyttää hajontaa yli puoleurajojen ja vaalikoneiden laskentametodit menee pihalle?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment