Wednesday, January 11, 2006

Region 1

Nyt liikutaan harmaalla vyöhykkeellä - toivottavasti ei seuraa pidätyksiä. Tietokoneeni DVD-aluekoodin vaihto-oikeudet kuluivat loppuun joten sitä pitäisi "hieman pätsäillä". Luottonörttinikin oli kuitenkin haasteen edessä tietsikkani kokoonpanon kanssa tai sitten teki tämän tahallaan: lopputulos on nimittäin nyt se, että voin macilläni katsoa "ainoastaan ranskalaisia elokuvia, ja niistäkin vain sellaisia joissa esiintyy Emmanuelle Béart". Eipä tuo nyt kauheasti haittaa (Emmanuelle on ihan jees ja tehnyt 45 elokuvaa) paitsi että oikeasti kyllä haittaa koska lähes puolet omistamistani DVD:istä on jenkkikoodilla eikä minulla ole mitään välinettä joilla voisin niitä katsoa. Suututtaa.

Mietin miksi kuluttajat eivät tästä nimenomaisesta käytön estosta ole nostaneet samanlaista jupakkaa kuin uuden tekijänoikeuslain kiemuroista.

7 comments:

zache_ said...

Nörtit ei meuhkaa siitä, koska aluekoodin kiertämisestä ei joudu toistaiseksi oikeuteen?

Ei vaaskaan, onhan tuosta nillitetty, mutta dvd:n region koodien käytönrajoitukset on kevyttä kauraa sen rinnalla mitä uusi tekijänoikeuslaki mahdollistaa. Senhän takia siitä just meuhkataan. Region koodit vielä pystytään laillisesti kiertämään.

VideoLan on yksi softa joka ei kunnioita aluekoodeja ja soittanee dvd:t mäkissäkin. Tosin kaikki open source dvd-soittosoftat tais muuttua just vuoden vaihteessa laittomiksi, kun kerran vahvoja suojauksia ei saa enää purkaa ilman oikeudenhaltijoiden siunausta.

http://www.videolan.org/vlc/

Tuossa on hyvää tekstiä myös
http://www.ecyrd.com/ButtUgly/wiki/Main_blogentry_090106_3

Leena said...

Kiitos tiedoista zache, en ollut tosiaan varma siitä kuinka sallittua puuha on, tai ei.

VLC:kään ei valitettavasti enää auta. Johtuu mahdollisesti siitä että kaikki vaihto-oikeudet on tosiaan jo käytetty ja nyt se aluekoodi ehkä on "syväjäädytetty" muistipaikkoihin pitkin poikin, mutta en mä oikeesti tiedä, tämä oli vain arvaus.

MO said...

Oletko muuttanut Macin asetuksista (System Perferences -> CDs & DVDs) koneen avaamaan automaagisesti vlc:n, kun DVD-levy laitetaan asemaan?

Oletuksena siellä on DVD Playerin avaaminen, joka ei tietenkään enää onnistu, jos vaihdot on käytetty.

Leena said...

joo, automaattiavaukset on poistettu kokonaan ja kaikennäköisiä vaihtoehtoisia palyereitä on koklailtu.

:(

Schizo-Janne said...

Sun pitää sitten vaan ostaa sellainen jenkkialuekoodia tukeva DVD-soitin. Tai sitten sellainen universaalisoitin, joka tukee kaikkia aluekoodeja. Maksavat vaan aika pirusti.

Leena said...

Joo, tallentava DVD aluekoodeilla on hankintalistalla puolen vuoden sisällä ja digi-tv tsydeemit. Pitäisköhän hankkia taulu-tv? Niihinkään en ole ehtinyt tehdä mitään syvällistä perehtymistä.

Ja johan siihen säästötkin hupenee, tosiaan.

[alkaa olla insinöörin opit hiukan jo piilossa muistin kätköissä mutta koulutus velvoittaa jotain tietämään ;-( Mutta eipä siellä tekussa 90-luvun alkupuolella puhuttu internetistäkään kuin yhdellä luennolla, ja pikaisella maininnalla sekin.]

Anu said...

Yks kaveri teki hankinnan, josta mä olen haaveillut: se osti datatykin, ja valkoinen seinä on omasta takaa. nyt se pitää kunnon leffailtoja luonaan joka keskiviikko. Paljon makeempaa ku mikään taulu-tv, mun mielestä.