Monday, November 14, 2005

Uutta vanhan tilalle

Ensi kesänä pitää käydä mökillä ihailemassa uutta venevajaa joka sinne on syksyn aikana noussut pystyyn. Vanha purettiin alta pois ja se olikin jo päässyt hieman hiekkoon kuntoon (kuva kesältä 2003). Ei voinut katolla ottaa aurinkoa kun pieneläimetkin ois mennyt siitä läpi. Oikeesti pelkäsin kun lokki katonharjalle istahti, että romahtaako tuo vaja nyt.Eteläpäijänteen rannat kuulemma kuhisevat nykyään villiminkeistä jotka mm. paskovat joka paikkaan, esim. uutuuttaan kiilteleviin venevajoihin ja muutenkin pitävät rajuja bileitä nurkissa. Ja muut rantavesien elikotkin siitä kärsivät hengellään ja voi voi jne. Syynä minkkikannan räjähdysmäiseen lisääntymiseen on todennäköisesti laajat rapuistutukset päijänteellä - näin ihmiset ystävällisesti huolehtivat minkkiystävistämme.

5 comments:

Visukinttu-Jarkko said...

Metsästystä ja loukkupyyntiä peliin! Minkeiltä nirri pois ja ekoturkiksiksi! :)

Leena said...

nooh, eiks toi oo vähän ilkeetä?

Kuulin muuten et jossain noissa stadin siirtolapuutarhoissa kaadetaan ylimääräiset puput jousipyssyillä. Ei kiva.

Visukinttu-Jarkko said...

No mitäs niille Suomen luontoon kuulumattomille pitäisi tehdä? Siirtoistuttaa Kanadaan? :) Aito villiminkkiturkishan on ekologisin vaate, mitä näillä leveysasteilla voi pitää.

Se jänisten ja rusakoiden harvennus on ihan totta. Sitä tehdään vielä ihan kaupungin puistoissakin. Jousi on tehokas, hiljainen ja turvallinen (paitsi kohteelle) väline moiseen. Jos niitä olisi liikaa, niin ne kuolisivat kuitenkin johonkin jänisruttoon.

Leena said...

niin no kun mä olen tällainen 'hempeilijä' niin en yhtään tykkää et villielukoita nistitään :)

Nythän ne kai kuuluu villiminkitkin suomen luontoon kun siellä niin hyvin pärjäävät? Ja sitten niitä vielä 'ruokitaan' niillä rapuistutuksilla tms. Luulen, että ihminen pelaa hiukan liikaa ekosysteemillä.

Anonymous said...

Ei kyllä ne minkit oikeasti ovat luonnossa kuin rotat kaupungissa. Olen itse muutaman kesän seurannut saaristossa millaista tuhoa saavat aikaan mm. lintujen pesien ryövääjinä ja vaikka yleensä olen sitä mieltä että antaa kaikkien kukkien kukkia niin näitten petojen ongelma on ettei niillä ole luonnollisia vihollisia.

Loukkupyynti on täysin hyväksyttävää, kunhan loukut käy tarkastamassa usein.