Monday, March 08, 2004

Lisää luovuusfasismia

Opetusministeriö asetti 26.9.2003 työryhmän, jonka tehtävänä oli tehdä ehdotus pääministeri Matti Vanhasen hallitusohjelmassa mainitun koko maan kattavan luovuusstrategian valmistelutavasta ja sen valmistelua koskevasta toimeksiannosta. Työryhmän aikaansaannoksista on nyt julkaistu "Luovuuskertomus". Siteeraan:

"Luovuus lähtee aina persoonasta, ihmisestä, sanoo luovuuden ja älykkyyden tutkija. Parhaimmillaan luovuus ilmenee rohkeana ja aitona itsensä toteuttamisena. Luovuus on kypsän persoonallisuuden ja ihmisyyden toteutumisen edellytys." Näin siis Professori Kari Uusikylä työryhmän kokouksessa 16.10.2003 ja lainaus on julkaisun sivulta 7, sen ensimmäinen varsinainen luovuutta käsittelevä statement.

Ensinnäkin. Luovuus EI lähde persoonasta. Luovuuden tutkimuksessa ei päästä kovin pitkälle jos luovuus käsitetään subjektin ominaisuudeksi tai teoksi. Lisäksi, että itsensä toteuttaminen vaatisi rohkeutta on melkoinen idea, eikä luovuudella ja itsensä toteuttamisella tarvitse myöskään olla mitään tekemistä keskenään. Missään nimessä luovuus ei ole "kypsän persoonallisuuden ja ihmisyyden toteuttamisen edellytys".
Tai ehkä Uusikylä ajattelee (kuten viime viikon Kirkko&Kaupunki-toimittaja), että "jokainen ihminen on luova", kun vain viitsii ja ehtii. Siis niksi-pirkka-tyyppisesti.
Toki voidaan käsittää, että ideointi esimerkiksi sinänsä on luovaa. Ideoitahan saa jokainen ja usein. Mutta mitä vittua sellaisella luovuuden määrittelyllä tehdään esimerkiksi isossa organisaatiossa jossa harjoitetaan sanotaan vaikka tuotekehitystä? Miten sitten enää käsitellään niitä varsin harvoja hetkiä, jolloin työryhmässä syntyy jotakin -hm- innovatiivista?
Toisekseen. Luultavasti usealla on käsitys siitä miltä luovuus tuntuu, ns. flow-kokemus. On musertavaa väittää että koti-olojen niksipirkkailusta kuuluisi syntyä samanlainen kokemus. Mutta kun ei synny, näen montakin syyllistymisen mahdollisuutta. Oma vikas jos arki ei turpoa flow-virtauksista, niinkö?
Ongelmallisinta on kuitenkin väittää että luovuus on "ihmisyyden toteuttamisen edellytys". Siinä taas tehtiin monta perustetta kiistää tämän ja tuon ihmisyys. Lisäbonuksena tehtiin ihmisyyden malliksi luova supersuorittaja.
Tympii.

No comments: