Tuesday, March 20, 2007

Anna Valtosen väitös pe 30.3. klo 12 / Taik

Teollinen muotoilu ei vastaa mielikuvia - Väitöskirja määrittelee muotoilijoiden työn uudelleen

Filosofian maisteri Anna Valtosen väitöskirja Redefining Industrial Design - Changes in the Design Practice in Finland tarkastetaan TaiKissa (Mediakeskus Lume, Sampo-sali) perjantaina 30. maaliskuuta 2007 kello 12. Vastaväittäjänä toimii professori Jonathan W. Woodham Brightonin yliopistosta Isosta-Britanniasta.
***
"Mielikuva teollisista muotoilijoista teollisuudessa työskentelevinä eksentrisinä taiteilijoina on vanhentunut. Nykyiset teolliset muotoilijat ovat monenlaisiin tehtäviin erikoistuneita asiantuntijoita. Muutos on ollut dramaattinen, mutta tunnettu toistaiseksi vain muotoilijoiden itsensä keskuudessa. TaiKin tuore väitöskirja määrittelee teollisten muotoilijoiden toimenkuvan uudelleen. Anna Valtosen tutkimuksen aiheena on suomalaisen muotoilun muutos 1990-luvulta tähän päivään. Väitöskirja sisältää 25 teollisen muotoilijan haastattelut ja avaa ensimmäistä kertaa julkisuuteen merkittävien suomalaisyritysten - kuten Nokia, Suunto, Metso, Fiskars - muotoiluosastojen toimintatapoja.

1990-luvun lama muutti teollisuuden rakenteita, pakotti yritykset tavoittelemaan uutta kilpailukykyä ja lisäsi muotoilun käyttöä. Muutokset teollisuudessa ja yhteiskunnassa ovat johtaneet muotoilijoiden työn merkittävään erikoistumiseen. Tämänpäivän muotoilija työskentelee monipuolisissa tehtävissä design-toimintojen johtamisesta kuluttajatutkimukseen. Tietotekniikka on uudistanut muotoilijoiden työkalut ja tuonut mukanaan uusia muotoilun aloja, kuten elektronisten laitteiden käyttöliittymäsuunnittelun. Muotoilu on otettu yhteiskunnassa myös osaksi kansallista innovaatiopolitiikkaa ja koulutusta on lisätty. Teollinen muotoilu on pyrkinyt tieteellistymään ja muotoilijat voivat nykyisin työskennellä myös tutkijoina. Teollisesta muotoilusta on tullut tärkeä kilpailutekijä yrityksille ja kansakunnille. "

Filosofian maisteri Anna Valtonen työskentelee tutkijana TaiKin muotoilun osastolla ja vierailevana professorina ESSEC Business Schoolissa Pariisissa. Väitöskirjansa valmistuttua Valtonen palaa tehtäviinsä Senior Design Manageriksi Nokialle, jossa hän on työskennellyt kymmenen vuotta.
Lisätietoja: Anna Valtonen, etunimi.sukunimi@uiah.fi

No comments: