Metadatan sivupoluilla eksyin sukupuolen koodaamiseenkin. Metadata on tasa-arvoista? Ihmisen sukupuolen representoinnissa käytettävät koodit:
- Not known 0 (zero)
- Male 1 (one)
- Female 2 (two)
- Not applicable 9 (nine)
No significance is to be placed upon the fact that “Male” is coded “1” and “Female” is coded “2”. This standard was developed based upon predominant practices of the countries involved and does not convey any meaning of importance, ranking or any other basis that could imply discrimination.
[Information technology — Codes for the representation of human sexes (ISO/IEC 5218:2004)]
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
eli Mika Lumi said...
Romaanihenkilö Alexandre Surin tarjoaa (Michel Tournier: Les Météores, suom. Annikki Suni: Meteorit) toisen, mielestään (visuaalisesti) ilmiselvän ;-) koodauksen sukupuolille:
0=nainen
1=mies
Hänen päättelyketjussaan parisuhteissa (muistista - minne olen kadottanut oman painokseni?):
0+0=0 eli ei-mitään merkittävää, tyhjä, äärettömän tarpeeton tekijä
1+1=2 eli täydellisen PARIsuhteen, halun ja rakkauden symboli, toistensa täydentäminen "jota ei voi pelkällä lisääntymisellä perustella" (Marguerite Yourcenar: Mémoires d'Hadrien, suom. Reino Hakamies: Hadrianuksen muistelmat)) niin että ykköset ovat yhdessä enemmän
1+0=10 eli hedelmällinen yhteys, joka tuottaa runsautta ja mahdollistaa kakkosen kauneuden tapahtumisen tai jotain sinnepäin
...
Muistan nuoruudessani - lukiessani tätä hienoa vaiston, älyn, itserakkauden, halun ja yhteyden Toiseen tulkintaa kahden kaksosen ja heidän homo-setänsä, kaatopaikkayrityksen toimitusjohtaja Surinin elämässä - ihmetelleeni 1+0=10 matikkaa, mutta tietty Surinin tulkinta on runollinen havainto oman elämänsä kokemuksesta... 0+0 heijastaa Surinia, jolle nainen ei ole tekijä missään yhtälössä... Tämähän on romaani, ei universaalikoodi - ja jotenkin hauska yksityiskohta sukupuolisymboliikan käytön täydellisestä subjektiisuudesta.
..."subjektiivisuudesta" peräti.
Thanks Lumi. Muistan hämärästi kuulleeni tuosta 'macho-matematiikasta' aikaisemminkin. Pitänee kehitellä jokin feminiini vastaisku tässä jonain pimeänä yönä :)
eli Mika Lumi said...
Heh, huomasin juuri että Aalto-yliopisto käyttää samaa Surinin 1+0=10 matikkaa: 3x1=111 (http://www.aaltoyliopisto.info/).
Post a Comment