Friday, October 05, 2007

Käytettävyys ja (pois)oppiminen

Pohdituttaa yhä vain ja edelleen:

Joku joskus (Medialabrassa kai) heitti pienen moraalis-eettisen käyttöliittymähaasteen. Jos sinulla on kauppaketju jossa työskentelee kassoina paljon lukutaidottomia maahanmuuttajia, niin pitäisikö ne ihmiset opettaa lukemaan vai pitäisikö kehittää kassakone jota pystyy käyttämään ilman lukutaitoa?


Olen päässyt myös pienemmän asian kanssa aika huikeisiin sfääreihin. Minulle todella tyypillinen kirjoitusvirhe on kirjoittaa donät kun tarkoitan kirjoittaa don't. Juolahti mieleen, että olisi todella helppoa tehdä Wordiin pieni automaattinen korjausliike niin, että aina kun kirjoitan donät ohjelma automaattisesti korvaa sen don't:lla. Mutta mitä sanoo "käytettävyys-filosofia" tällaisesta? Onko parempi vain systemaattisesti pois opetella tämän virheen toistamisesta vai voiko levollisin mielin sallia itselleen tällainen piintynyt väärinkirjoittaminen ja antaa automaatikan hoitaa homma? Mutta aiheuttaisiko se vaan sen, että virhe vaan yleistyisi?

Tietysti voisin myös luopua kieltolauseista kokonaan niin en tuota don't:tiakaan tarvitsisi.

3 comments:

Zepander said...

Format - autoformat - options - autocorrect ja sinne kirjoitat mitä haluat korvattavan millä...

:-D anytime

Zepander said...

Eli siis pois turhat ainoan elämänsä vaikeuttamiset, oli tarkoitus sanoa.

Leena said...

Just tää autocorrect oli mulla mielessä. Olen toistaiseksi käyttänyt sitä vaan parin akronyymin aukikirjoittamiseen, mutta ehkä sen käytön voisi laajentaa virheiden korjaamiseen. hm...