Monday, February 25, 2008

Kekkonen, Brezhnev ja Ewokit hiihtää ja kalastaa

Wikipediasta löytyi isohko artikkelikategoria nimellä Star Wars articles that need to differentiate between fact and fiction.


Kaunokirjallisuuden puolella assosioituu heti mieleeni Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi, jossa vilahtelee kiehtovaa tieteellistä tekstiä peikoista, mutta Wikipediasta löytyvä fiktiotekstin määrä on huimaava.

On toki ihastuttavan hupaisaa, että Wikipediasta löytyy tolkuttoman pitkiä kuvauksia, analyyseja, ja biografioita tv-sarjojen, elokuvien ja romaanien olennoista, heidän elämästään ja saavutuksistaan. Harva "oikea ihminen" pääsee tuohon eläessään, eikä edes kuoltuaan.

Kerran oli minullekin käydä niin, että ehdin hetken silmäillä artikkelia jostain tyypistä, ennen kuin tajusin että kyseessä on keksitty henkilö.

Olisiko tässä suorastaan uusi kirjallisuuden lajityyppi – tietosanakirja-artikkeli kuvitteellisesta henkilöstä, ja esityspaikkana, ei mikään muu kuin tietosanakirja?.

1 comment:

Anonymous said...

"Kerran oli minullekin käydä niin, että ehdin hetken silmäillä artikkelia jostain tyypistä, ennen kuin tajusin että kyseessä on keksitty henkilö."

Ja minulle on käynyt kovin usein niin että olen silmäillyt jotain romaania tai muuta fiktiota ja tajunnut että siinähän kuvataan ihan tosi henkilöä - kirjaimesta kirjaimeen.

;) Lumi