Wednesday, August 09, 2006

Kirjameemi goes duuni

Tottahan kirjameemiin on osallistuttava, vaikka vain sen vuoksi, että duunikirjojen luettelosta kertyy vastauksia ihan yhtä lailla kuin olisi saanut kasaan romaani-puolelta.Mihin liittyen, Guardianissa keskustellaan kirjojen julkisen lukemisen seksikkyydestä. (via Neil Gaiman). (Ja meemi via esim. Z)

1. Yksi kirja, joka muutti elämääsi:
Jung, Carl G. (1981) The Practice of Psychotherapy - Essays on the Psychology of the Transference and Other Subjects. Trans. R.F.C. Hull. Routledge&Kegan Paul, Surrey. First published Praxis der Psychotherapie / Gesammelte Werke von C.G. Jung ,1/16, (1928-46).
Herätti huomaamaan, että arkikäsitykset ihmisyydestä ovat kovin freudilaisia ja jung sille kiva vastapaino.
2. Yksi kirja, jonka olet lukenut useammin kuin kerran:
Heinämaa, Sara & Tuomi, Ilkka (1989) Ajatuksia synnyttävät koneet – Tekoälyn unia ja painajaisia. WSOY, Juva
Ensin, koska en tiennyt alueesta mitään, myöhemmin uudelleen kun jo jotain ymmärsin.
3. Yksi kirja, jonka tahtoisit mukaasi autiolle saarelle:

Auerbach, Erich (1949) Mimesis. Todellisuudenkuvaus länsimaisessa kirjallisuudessa. Trans. (1992) O. Suominen. Helsinki: SKS, Tampere. First published Mimesis. Dargestellte Wirklichkeit in der abendländischen Literatur.
Kirja, josta riittää materiaalia tuumaan jos toiseenkin. Auerbach käy läpi otsikon mukaisesti eri aikakausien "suurteoksia" ja koostaa matkalla hienon katsauksen. Kivoja oivalluksia, kaunista sanailua.
4. Yksi kirja, joka ihan huippasi päästä:
Tomkins, Calvin (1998) Duchamp - a Biography. Pimlico/Random House, USA
Duchamp on kuulemma 1900-luvun älykkäin ihminen. Voi olla, mutta edellyttää varsin humoristista älykkyyden määritelmää, mihin taivun mielelläni vaikka kaikki ehkä ei. Joka tapauksessa, esimerkillinen mies.
5. Yksi kirja, joka sai sinut puhkeamaan kyyneliin:
Rose, Jonathan (2001) The Intellectual Life of the British Working Classes. New Haven: Yale Nota Bene, Reading. 2002 edition.
No ei nyt varsinaisesti, mutta raakaa meininkiä on harrastettu ja harrastetaan luokkataistelurintamalla myös Briteissä. Kirjan tutkimus perustuu elämäkerta-aineistoihin, joissa työväenluokan ihmiset kertovat lukemistaan kirjoista ja mitä ovat niistä saaneet irti. Rosen tulkkaama kuvaus on aika eri kuin stereotyypit mistään mitään ymmärtämättömistä, passiivisista uhreista.
6. Yksi kirja, jonka toivoisit tulleen kirjoitetuksi:
Silverstone, Roger (2009) Aesthetic Turn in Domestication Studies. London: Routledge.
Domestikaatiotutkimuksen keskeinen hahmo, professori Silverstone kuoli, aivan yllättäen, pari viikkoa sitten.
7. Yksi kirja, josta toivot, ettei sitä olisi koskaan kirjoitettu:
Danesi, Marcel (1999) Of Cigarettes, High Heels, and Other Interesting Things – An Introduction to Semiotics. St. Martin’s Press, USA.
Vain esimerkkinä katsauksista, joissa asioita yksinkertaistetaan liikaa vaikka sitten semiotiikan nimissä. Kyllähän korkeat korot usein ovat seksikkäitä, mutta ei sentään kaikkien jaloissa ja kaikkien mielestä aina.
8. Yksi kirja, jota luet paraikaa:
Crisell, Andrew (1994) Understanding Radio. Second edition. London: Routledge, UK. 2005 edition.
Hyvin kirjoitettu, paljon kirjallisuutta kokoava intro radion ontologiaan mediavälineenä.
9. Yksi kirja, jonka olet aikonut lukea:

Appadurai, Arjun (ed.) (1986) The social life of things. Commodities in cultural perspective. Cambridge: Cambridge University Press, UK. 2003 edition.
Pitäis, mutta kun teksti on kauhean kuivaa eikä antropologia ihan nappaa.
10. Nyt haasta viisi bloggaajaa:
Yyyh…kaikki muut paitsi /mek lienee osallistunut.

No comments: