Monday, April 11, 2005

Sosiaalifoorumin akanoita

Viikonloppu hurahti Suomen Sosiaalifoorumissa. Kuuntelin luentoja & paneeleja naisten asemasta globalisoituvassa taloudessa, kapitalismin vaihtoehdoista, meditaatiosta muuttumisen ja maailman muuttamisen välineenä, uusien joukkoliikkeiden (mm. suurmielenosoitusten) järjestäytymisestä ja tulevaisuudesta ja siitä, miten suomalainen media sensuroi ja itsesensuroi.

Sosiaalifoorumin lopputilaisuudessa nousi keskeiseksi pätkätyöläisten eli prekariaatin asema, liittyen erityisesti suomalaisen hyvinvointivaltion purkuprojektiin. En ollut käynyt kuuntelemassa prekariaatti-alustuksia enkä syvällisesti hahmottanut, miksi juuri tämä aihe on niin polttava, kun rinnalla on sellaisia aiheita kuin globaalin talouden (epä)oikeudenmukaisuus sekä ilmastonmuutos... olisiko syynä ollut, että suuri osa Sosiaalifoorumiin kokoontuneista on itse pätkätyläisiä?

Minä olen kai pätkätyöläinen ja taatusti asemassamme on paljon korjattavaa, joskaan näin kirjavan porukan tarpeet ja toiveet eivät ole yhdenmukaiset. Mihin liittoon liittyisin? Ollako työttömien kirjoissa & toimittaa kaikki työtunnit Kelalle, vai ollako pienyrittäjä? Meitä on nykyään paljon, mutta koko työturva ja palkkakulut (tai -edut, tarkoitan lomarahoja & muita lisiä) on rakennettu niille, joilla on vakinainen työ. No, ymmärrän, että uudenlaista hyvinvointiyhteiskunnan mallia on rakennettava ja puolustettava myös sitä silmällä pitäen, että sama malli voisi levitä muuallekin, kehittyviin maihin, ja ymmärrän, että prekariaatin asema liittyy tähän kuvioon. Silti...

Musta oikeasti todella kiireellistä olisi reagoida isosti ilmastonmuutokseen ja muihin ympäristöongelmiin. Se olis nimenomaan Sosiaalifoorumin asia. Nyt jo vesipula, eroosio ja muiden resurssien ehtyminen sekä saastuminen aiheuttavat sotia ja romahduttavat ihmisten elämänlaatua, (toistaiseksi) pahiten siellä, missä jo valmiiksi ollaan köyhiä. Ja kaikki tietää tän! Eilisessä loppukeskustelussa ympäristöasiat jäivät vähän sivuseikaksi - että sitä uutta hyvinvointimallia on sitten rakennettava niin, ettei se perustu jatkuvalle talouskasvulle. Ymmärrän, että jostain on aloitettava, mutta...

Olen vissiin sen verran hämmentynyt, etten osaa kuin sanoa saman asian moneen kertaan enkä lopettaa kuin kolmeen pisteeseen.

Edit. Unohtui sanoa tärkeä juttu: muutoin Sosiaalifoorumi oli erinomaisesti järjestetty ja todella innostava tapahtuma.

No comments: