Tuesday, September 26, 2006

Muotoiluluotaimet avuksi empaattiseen suunnitteluun

Taiteen maisteri Tuuli Mattelmäen väitöskirja Design probes (Muotoiluluotaimet) tarkastetaan Taideteollisessa korkeakoulussa (suuri luentosali, Hämeentie 135 C, Helsinki) perjantaina 6. lokakuuta 2006 kello 12. Vastaväittäjänä toimii professori Martti Mäntylä Teknillisestä korkeakoulusta. Väitös kuuluu muotoilun osaston tutkimusalaan.

Tutkimuksen mukaan luotaimien avulla voidaan rikastaa ja tukea suunnittelijan tai suunnitteluryhmän inspiraatiota. Niillä kerätään henkilökohtaista käyttäjätietoa, ja lisäksi niiden avulla käyttäjät voivat osallistua suunnitteluprosessiin. Kaiken kaikkiaan luotaimet voivat lisätä vuorovaikutusta suunnittelijoiden ja käyttäjien välillä. Mattelmäki kehottaa hyödyntämään luotaimia kokeilevalla mielellä ja sellaisissa vaiheissa, jotka sietävät luovuutta ja epämääräisyyttä. Kirjan käyttöohjeena onkin: Sovella!

Englanninkielinen väitöskirja Design probes on ilmestynyt Taideteollisen korkeakoulun julkaisusarjassa.
Tilaukset ja arvostelukappaleet: TaiK Julkaisut, puh. (09) 7563 0319, books a*uiah.fi

1 comment:

Leena said...

Muistin, että Southparkissa on jakso nimeltä "Cartman Gets An Anal Probe" missä avaruusolenneot tunkevat valtavan satellittivastaanottimen Cartmanin persiiseen, mistä se aina välillä puikahtaa ulos.

Tarkoitukseni ei ole millään tavalla halventaa väittelijän työtä, tää vaan tuli mieleen.