Thursday, December 11, 2003

Rajalla

"
-- Kulttuuri on valaanpyyntiasema,
jossa muukalainen kävelyllään
valkoisten talonpäätyjen ja leikkivien lasten keskellä
kuitenkin jokaisella hengenvedollaan aistii

surmatun jättiläisen läsnäolon.
"
Tomas Tranströmer: Kootut runot 1954-2000 (suom. Caj Westerberg), ja tuo oli pätkä pitkästä runosta Elegia. Tranströmerin kuvat ovat upeita, kirkkaita, tai oikeastaan ne eivät ole vain kuvia tai sanoja vaan niitä lukee sydämellä/sydämessä. Esimerkiksi ylläolevan runonpätkän ajatus on toki esitetty verbaalisesti, se synnyttää myös visuaalisen mielikuvan "valaanpyyntiasemasta", mutta synteesi muotoutuu jonnekin rinnan tienoille, puristava tunne kuolleen asian läsnäolosta.

Tranströmer on sanonut jossain, että hän asettuu kirjoittaessaan rajalle tai kynnykselle. Hän katselee sieltä toiselle puolelle, ja se mitä hän kirjoittaa rajantakaisista asioista, on totta (siteeraus muistinvarainen). Ei totta tieteellisessä mielessä, vaan kirjailija kokee kirjoittavansa todenmukaisesti siitä, mitä näkee. Mitä tämä rajalla kirjoittaminen tarkoittaa?

Toinen sitaatti samaisesta teoksesta:
"
(Uuden synty on voimain yhteyttä.
arvoituksellisempaa kuin ankeriaan vaellukset.
Kukkiva näkymätön puu. Ja niin kuin

harmaahylje vedenalaisessa unessaan
nousee pintaan, vetää henkeä
ja - yhä nukkuvana - pohjaan sukeltaa,

niin Uinuja minussa on nyt salaa
yhtynyt siihen ja tullut takaisin
tarkastellessani itse jotain muuta.)
"
Runosta Laulu. Sulut kirjailijan. Niin, tuossa Tranströmer mielestäni puhuu (mm.) luovasta työstä ja rajantakaisesta/pinnanalaisesta. Mutta ei kerro, miten sinne katsellaan, kertoo vain, että siellä tapahtuu asioita omalakisesti, vaikka itse tekee tai tarkastelee jotain muuta. Ehkä rajalla kirjoittaminen on sitä, että antaa tapahtua, vaikkapa sen uppo-elävän käydä pinnassa, sitten huomioi että jotakin on tapahtunut ja antaa sen tulla julki. Ehkä tämä näkeminen ei tarkoita suoraa, esteetöntä näköalaa, vaan valppautta, kuuntelemista, antautumista ja toimimista oikealla hetkellä.

Tai enhän minä tiedä mikä shamaani Tranströmer on. Aika velho kuitenkin.

No comments: