Sunday, January 06, 2008

biobiobio*

Loppuvuodesta keittiö romahti ja tilalle asennettiin uusi. Samalla päivitin roskikset niin, että biojätteelle on vihdoinkin oma roskalaatikkonsa. Mutta mitenkäs sitä nyt sitten pitäisi niitä satunnaisia omenankantoja roskikseen rettuuttaa...

Paperisen tai muuten luonnossa hajoavan Biojätepussin kappalehinta on noin 15 senttiä, kun tavallisen muovisen roskapussin kappalehinta on kolme senttiä. Pienessä taloudessa tulee aika vähän biojätettä mutta hajuhaittojen takia biopussi pitää viedä usein puolityhjänä roskikseen. Tulee siis aika kalliiksi mitään kompostoida kun en viitsi Hesariakaan pelkästään sen takia tilata, että siitä voisi askarrella jätepusseja.

Kaiken huippuna kaikki valmistajat pakkaavat ne biojätepussit hajoamattomaan muovipakkaukseen. Mitä ihmeen järkeä tuossa on?

Oikeasti epäilyttää että onko tuosta biojäterumbasta juurikaan mitään ekologista hyötyä tai energiasäästöjä.

5 comments:

Anonymous said...

Heitätpä visaisen ongelman.
Mä en tiedä biojätteiden lajittelun järjestä muuta kuin sen että biojätteet tuottaa otsonikerrosta hajottavaa kaasua (tai mikä rieku se onkaan mikä aiheuttaa ilmastomuutosta) hajotessaan muun jätteen seassa tavallisella kaatopaikalla. Kompostoinnissa noin ei käy.
Mun vinkit on kahdenlaiset: hanki kahvinkeitin ja keitä kahvia monta parin kupin pannua päivässä sekä ala syömään kananmunia ja osta ne 4:n munan pakkauksissa. Silleen saat biojätepussin nopsasti täyteen suodatinpusseista ja munakennoista jopa yhden hengen taloudessa. Silloin noita kalliita pussejakin ehkä jo kannattaa ostaa. Ja se toisenlainen vinkki on tietysti alkaa pyörittää vähintään kahden hengen taloutta. Se moninkertaistaa talouden biojätetuotannon, eritoten jos edes toinen osapuoli harrastaa kokkauskokeiluja. Mitäpä sitä ei nainen tekisi kestävän kehityksen eteen, hm?
Mistä tulikin mieleen että sulle on illalliskutsu tulossa =)

Leena said...

Illalliskutsu! Ihanaa!

Kahden hengen talous on oikein kiinnostava idea – voisin harkita. Sen verranhan munkin on panostettava luonnon puolesta :)

Anonymous said...

Suositan kahden hengen taloutta.

Toisena vinkkinä paperipussit.

:D Lumi

Leena said...

Hesarissa aiheesta.

Zepander said...

Sekin auttaa kun vaihtaa ruokavalion hedskupainotteiseksi. Banaanin- ja appelsiininkuoret täyttää pussukan iloisesti kohtuullisessa ajassa, ja tietty ne kaffepussit sitten tukee kans pyrkimyksiä. Omenatkin voi kuoria vaikka silkkaa piruuttaan, ei se ainakaan pahaa tee.

Sitten, ihmisethän vie biojätteitä ulos hyvin eri tahtiin. Jotkut tosiaan vie määrästä riippumatta joka päivä, mikä ei ihan mahdu mun ymmärrykseen. Mä vien pussukan asappina vain jos siellä on kukanraatoja tai monen hengen ruokatarjoilun jämiä koska ne tod alkaa haista pian. Mitkään pannaaninkuoret haise moneen päivään, imo.