Sunday, October 19, 2008

Graffitit on hyvä juttu

Graffitikeskustelu velloi kiivaasti jo 80-luvun puolivälissä kun olin kuvataideintoinen teini ja niitä suunnittelin lukemattomia (paperille lähinnä ;). Minulle graffitit ovat tärkeä osa kaupunkikulttuuria. Pardon my French mutta vituttaa kaiken maailman nollatoleranssin ajajat tällaisessa asiassa. Niille on turha argumentoidakaan mitään. En kyllä muutenkaan jaksaisi enää yli 20 vuoden jälkeen, joten jaan vain muistikuvan.

Silloin 80-luvulla oli Töölössä, Topeliuksenkadulla betoninen muurinpalanen johon joku oli kirjoittanut sparymaalilla AUTOT HAISEE. Siinä ruuhkaisella kadunpätkällä jossa liikenne aina jumitti, tuo töhrö/tuhru/graffiti oli niin täydellinen niin hyvin, että ilman sitä koko maisema on lohduttoman vajaa.

4 comments:

Anu said...

Asia on kyllä hyvä. Se tuntuu vaan pieneltä verrattuna joihinkin muihin juttuihin, mutta tietysti tuolla logiikalla ei pitäisikään tehdä mitään muuta kuin torjua ilmastonmuutosta. Yksi mun opiskelija kehotti äänestämään sellaista joka vastustaa nollatoleranssia. Sen voisi tehdä, jos sama tyyppi ajaa ankaria ilmastolakeja. Graffititoleranssiin meillä on tietysti ainakin periaatteessa mahdollisuus vaikuttaa, ilmastonmuutokseen... pahalta näyttää, kun ilmastoasiat saavat odottaa että saadaan talous taas nousuun. Mykistävää.

Mutta tää oli kiva juttu: http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Katutaiteen+kehyst%C3%A4j%C3%A4+etsii+kauniita+t%C3%B6hryj%C3%A4/1135240364840

Leena said...

Bongasin saman jutun, se on tosiaan kauheen IHQ. Kiva kun tuollaista tehdään ja siitä vielä kerrotaan muillekin.


Omaan ehdokastini päättäessä olen onnistunut rajaamaan listan muutamaan tyyppiin --ehkäpä vielä meilaan niille ja kysyn tuostakin asiasta.

Anonymous said...

Mua ottaa päähän se että puhutaan kuinka halutaan laittaa nykytaidetta kalliilla rahalla jotta metrot "tulisvat nätimmiksi". Ghaad, antaisivat kykeneville ja taitaville graffiti-taiteilijoille siitä vähän työpinta-alaa ja rahat aineisiin niin tulis urbaania ja värikästä taidetta halvalla...

Leena said...

Ihan nousi mieleen kasarileffa Beat Street, jota kovasti fanitin. Siinä nuorukainen maalaili metrojen seinät salaa öisin :)


Olisi tosiaan kiva se päivä kun tässä maassa kannustetaan tekijöitä katutaiteeseen.